Подручја рада
Претрага
12. СТРУКТУРА ЛЕГУРА

          Уводни део:

1.Шта је кристализација и како настаје?

2.Када је структура ситнозрнаста , а када крупнозрнаста?

          Средишњи део:

СТРУКТУРА ЛЕГУРА
У току кристализације распоред атома се мења и из приближно уређеног стања
прелази у потпуно уређено стање које карактерише кристалну структуру .
У чврстом стању атоми различитих хемијских елемената могу међусобно да реагују
образујући:
1.ЧВРСТ РАСТВОР-има исту кристалну решетку као основни метал ,а атоми
легирајућих елемената се растварају у њој кристалишући у заједничким решеткама
 -мрежама кристала.Ова структура остаје и у чврстом стању.Крива хлађења чврстог
 раствора се разликује од криве хлађења чистог метала.

image009.jpg
2 ХЕМИЈСКА ЈЕДИЊЕЊА -елементи у растопљеном стању граде једињење,при
 очвршћавању настају заједнички кристали оба елемента,такви метали и легуре
 имају велику тврдоћу и крутост.Структура легуре је апсолутно хомогена,сва зрна су
 од истих ситнозрнастих и истородних кристала.
 3.МЕХАНИЧКА СМЕША-у растопљеном стању помешани метали се међусобно
 растварају .Када почне кристализација :атоми сваког елемента кристалишу
појединачно стварајући сопствену кристалну решетку,задржавајући сопствене
особине или остану растворени и граде заједничке кристале.Величина и облик
зрна утичу на механичке особине металних материјала.Чврстоћа,пластичност
и жилавост материјала се повећавају смањењем величине зрна.

Закључни део:

-Које грешке се јављају у кристалним решеткама? Шта је граница зрна?

-Зависност величине зрна од броја центара кристализације.

-Зашто брзина хлађења утиче на величину кристалних зрна и механичке особине метала тј. легуре ?

-Објаснити појмове: чврст раствор, хемијска једињења и механичка смеша