|
|
|
|
|
|
Уводни део: Изузетно је велика примена метала велике проводности, како у производњи електричне енергије, тако и у њеном преносу и развођењу до крајњих потрошача. Користе се при изради водова и каблова, електричних апарата, електронских уређаја. Највише се примењују бакар, алуминијум, али и племенити метали сребро и злато. --------------------------------------------------------------------------------------------- Средишни део часа: Захваљујући својим добрим електричним и механичким особинама, али и ниској цени бакар је најважнији метал велике проводности. У електротехници се користи само најчистији бакар, добијен електролизом, са 99,95% до 99,98% Cu. Бакар (E-Cu) треба да има шта мање примеса ( P, Sb, As и Fe) као и кисеоника. У малим количинама кисеоник везује остале примесе, али је у већим непожељан. Бакар је сјајан метал, црвенкасте боје. Релативно је мек и кристалише се у облику површински центриране кубне кристалне решетке. Хладном обрадом добијају се полутврди и тврди бакар, повећане чврстоће и тврдоће, а смањене истегљивости. Жарењем бакра на температурама око 400 степени целзијуса, смањује се чврстоћа и тврдоћа, а повећава истегљивост( меки бакар). Легуре бакра су бронза и месинг. Бронзе представљају легуре бакра и калаја (Sn), али се њима могу додати и неки други метали например сребро (Аg) па се добија тзв. сребрна бронза. Месинг обухвата легуре бакра са цинком ( 30% до 40%). Осим цинка (Zn), може да садржи и неке друге метале (Sn, Pb, Al). Месинг није више тако добар проводник, али има одличне механичке карактеристике. |
Употеба бакра у одређене сврхе зависи од његове чистоће и начина обраде. Најчешће се користи у виду жице, лима, шине, плоче, траке, профила, цеви или фолије. А употребљава се за израду: - голих и неизолованих проводника ( полутврди и тврди бакар) - проводника код ел.машина, трансформатора и електричних апарата (меки бакар) - нисконапонских каблова - проводника и каблова за хемијску индустију - бродских каблова - танких фолија за штампана кола - термопарова итд.
Питања за домаћи: 1. Особине бакра? 2. Легуре бакра? 3. Примена и начини добијања бакра?
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|