Подручја рада
Претрага
ГЛОДАЊЕ ЖЛЕБОВА

УВОДНИ ДЕО:
*Улога,значај и врсте жлебова (отворени,полуотворени,затворени-сл.1)
*Истаћи наведене циљеве часа
ГЛАВНИ ДЕО:
*Анализа захтева који се односе на облик и димензије жлеба као и тражени квалитет обрађене површине
*Правилан избор глодала у зависности од врсте жлеба и осталих елемената из претходне анализе
а) Глодање отворених жлебова- користе се котураста,вретенаста и глодала за жлебове
б) Глодање полуотворених жлебова-вретенаста,глодала за жлебове,котураста глодала (ако се не тражи раван излаз жлеба)
в)Глодање затворених жлебова-глодала ѕа жлебове,вретенаста глодала
*Избор елемената режима обраде (дубина и ширина глодања,број обртаја и корак)
-На основу препоручених вредности из одговарајућих таблица (по могућству препоруке проиѕвођача алата) усвајају се брзина резања V и корак по зубу Ѕz
-Одређивање броја обртаја n и брзине помоћног кретања Vs
Напомена: На глодалици заузимамо прве мање вредности
*Постављање глодала-коришћење редукционих чаура,еластичних чаура,носача глодала
*Начин стезања радног предмета уз правилан избор радне површине
*Специфичности при извођењу операције глодања жлеба (нпр. заузимање дубине резања код израде затвореног жлеба)
*Контрола димезија у току рада
ЗАВРШНИ ДЕО:
*Делимична провера усвојеног знања уз пример задатка:
Израчунати број обртаја и корак при глодању затвореног жлеба ширине 12 mm,глодалом за израду жлебова са z=2,ако је материјал обратка легирани конструкциони челик затезне чврстоће 70 kN/cm2