|
|
|
|
|
|
УВОДНИ ДЕО: *Улога,значај и врсте жлебова (отворени,полуотворени,затворени-сл.1) *Истаћи наведене циљеве часа ГЛАВНИ ДЕО: *Анализа захтева који се односе на облик и димензије жлеба као и тражени квалитет обрађене површине *Правилан избор глодала у зависности од врсте жлеба и осталих елемената из претходне анализе а) Глодање отворених жлебова- користе се котураста,вретенаста и глодала за жлебове б) Глодање полуотворених жлебова-вретенаста,глодала за жлебове,котураста глодала (ако се не тражи раван излаз жлеба) в)Глодање затворених жлебова-глодала ѕа жлебове,вретенаста глодала *Избор елемената режима обраде (дубина и ширина глодања,број обртаја и корак) -На основу препоручених вредности из одговарајућих таблица (по могућству препоруке проиѕвођача алата) усвајају се брзина резања V и корак по зубу Ѕz -Одређивање броја обртаја n и брзине помоћног кретања Vs Напомена: На глодалици заузимамо прве мање вредности *Постављање глодала-коришћење редукционих чаура,еластичних чаура,носача глодала *Начин стезања радног предмета уз правилан избор радне површине *Специфичности при извођењу операције глодања жлеба (нпр. заузимање дубине резања код израде затвореног жлеба) *Контрола димезија у току рада ЗАВРШНИ ДЕО: *Делимична провера усвојеног знања уз пример задатка: Израчунати број обртаја и корак при глодању затвореног жлеба ширине 12 mm,глодалом за израду жлебова са z=2,ако је материјал обратка легирани конструкциони челик затезне чврстоће 70 kN/cm2 |
|
|
|
|
|
|
|
|