ПОНОВИТИ ШТА СУ ТОЛЕРАНСИЈЕ И ВРСТЕ НАЛЕГАЊА.
УПОЗНАВАЊЕ СА ОЗНАКАМА КВАЛИТЕТА ПОВРШИНА.
ПОНОВИТИ ШТА СУ ТОЛЕРАНСИЈЕ И ВРСТЕ НАЛЕГАЊА.
УПОЗНАВАЊЕ СА ОЗНАКАМА КВАЛИТЕТА ПОВРШИНА.
Површине металних производа су према површинској храпавости, као показатељу квалитета, пдељене у 12 класа.
Основни знак за означавање квалитета површина се састоји од два крака правих линија под углом од 600 у облику кукице.На слици су приказани следећи облици кукица:
а) основни;
б) ако се захтева обрада скидањем материјла;
ц) ако није довољно скидање материјала (основном знаку се додаје круг), када назначена повришина треба да остане онаква каква је била у претходном процесу;
д) на кукицу додајемо хоризонталну линију,дужем краку, када треба означити специјалне карактеристике површине.
Вредност или вредности које дефинишу главни критеријум храпавости ( Ra )додају се знацима на следећи начин (сл.5.75.)
Уместо главног критеријума храпавости ,може се саставити и одговарајући степен површинске храпавости од N1 до N12.
1. Како се означавају квалитети обраде?
2. Како се дефинише главни критеријум храпавости?
3. Начини означавања главн ог критеријум а храпавости?